NU MĂ UITA ! Autopsia unei fantome

după Hamlet de Shakespeare Regia: Laurent Schuh
d’après Hamlet de Shakespeare, mise en scène, Laurent Schuh
Repetiții din 21 iunie până în 11 iulie la Teatrul FREE de Talmaciu
Premiere: 12 și 13 iulie 2019 Teatrul FREE
In cadrul Sezonului România-Franța 2019 prin programul Génération Hamlet Project conceput și dezvoltat sub direcția artistică a lui Laurent Schuh și în complicitate cu Nathalie Saïdi. O creație produsă de Teatrul Național Craiova Marin Sorescu în coproducție cu LES ARTS ET MOUVANTS, Cie à l’endroit des mondes allant vers Franța și.

ORICE VIS DEVINE O FANTOMA

Pentru cineva care isi petrece viata in lumea artelor si care a trait in trei tari (Romania, Franta, America) , visele de la un moment dat devin fantomele unor vieti care s-au stins, dar care au lasat in urma promisiunea altor vise. Interventia mea de 45 de minute va fi despre ideea unor proiecte artistice si despre transformarea lor in realitati care devin trecut. Trebuie sa visam ca sa construim pentru ca, apoi, sa acceptam ca aceste vise devin “fantome” le unor foste identitati ale noastre, care s-au modificat prin insasi indeplinirea visului pa care le-am avut. Intre vise si fantome, ar fi bine sa invatam, in arta ca si in viata, sa continuam sa mergem inainte.

Vocile Memoriei

Privim cel mai adesea fantomele ca pe o ameninţare. Ne temem de ele şi încercăm cu orice preţ să le negăm existenţa. Filip-Lucian Iorga va încerca să ne convingă că fantomele nu sălăşluiesc numai în poveştile de groază şi că nu ne vor întotdeauna răul. Timp de două decenii, Filip-Lucian Iorga a înregistrat interviuri şi a adunat mărturii scrise din arhive private, documente, fotografii, în încercarea de a salva cât mai multe fragmente din Memoria vechilor elite sociale, politice, economice şi intelectuale româneşti dinaintea instaurării regimului totalitar comunist. Cu timpul, mulţi dintre interlocutori au încetat din viaţă, dar mărturiile şi poveştile lor continuă să-l însoţească pe Filip Iorga în cercetările lui, dar şi în viaţa lui de zi cu zi, influenţându-i opţiunile, atitudinile şi perspectivele asupra lumii şi a vieţii. Vocile acestor prietenoase fantome ale Memoriei poartă cu ele un tezaur nepreţuit, pe care Filip Iorga doreşte să ni-l împărtăşească.

FOLLOW THE WHITE RABBIT!

este un atelier de teatru fizic și de scriere colectivă deschis tuturor, de la vîrsta de 16 ani. Îmbinînd tehnici specifice corului, teatrului fizic, poveștii, vocii, dansului contemporan, participanții vor fi ghidați pentru a crea împreună, sau mai degrabă pentru a lăsa ceva să se creeze, urmînd ceea ce se întîmplă, ceea ce este. La final, o creație colectivă va fi prezentată public. Atelierul este condus de Ioana Jarda și de Ornella Bonventre, directoare ale companiilor Enigel Project (Paris) și Teatrul TAC (Milano și Paris). Din 5 în 7 iulie 2019, de la 9.00 la 12.00 și de la 14.00 la 18.00 Prezentare publică: în 7 iulie la ora 19.00 La Tălmaciu, lîngă Sibiu, în cadrul FREE Preț: 210 lei, 180 dacă vă înscrieți înainte de 12 mai Înscrierile se fac la adresa:
ioanajarda@yahoo.fr
https://tacteatro.wordpress.com/

La cinci ani de la apariția romanului „Zilele amanților” scris de Corina Ozon, care a continuat într-o serie de cinci volume de succes, sub titulatura ”Amanții”, personajele cărții prind viață într-o viziune regizorală modernă și inedită, pusă în scenă de Teatru la Infinit din Sibiu: un one woman show interpretat de actrița Iulia Popa. O comedie spumoasă, din care nu lipsesc accentele dramatice, dar nici limbajul cotidian. Relația adulterului este redată prin prisma a trei personaje (soțul-soția-amanta), iar povestea îi captivează pe spectatori prin realismul situațiilor. Acțiunea este contemporană și vizează povestea a trei personaje: Cati, Mircea și Teo (amanta, amantul însurat și soția lui înșelată), și cuprinde frământările lor de zi cu zi, prinși în această capcană a adulterului. Este un motiv pentru care oamenii s-au regăsit mult în această scriere. Este o comedie la care se râde mult, dar actrița Iulia Popa reușește cu măiestrie să treacă la o notă dramatică spre final, pentru că adulterul nu este o fericire continuă.

Proiect Zarzavat

Durată 20 minute La frontierele unui electro minimal şi a poeziei contemporane, Loh şi Doru M. parcurg universul amestecând căldura rimelor şi răceala algoritmilor generați de atmosfera lui Tenori-On, un OZN al muzicii electronice.

Concretiuni

Timp de 10 zile, la Fabrica FREE, Mathide Nègre, muziciana si realizatoare, va recolta imagini si sunete. Franturi de conversatie, sunete de masini si de natua, gesturi ale locuitorilor și artistilor la locul de muncă. Acesta va surprinde mediul inconjurator. Cu acest material acumulat va constitui un film muzical, experimental si documentar. In timpul proiectiei filmului, artista va face interventii scenice, miscari si voci.

Borcan

Este un spectacol culinar si de obiecte din proiectul nostru “Sonomaton”, creat in ideea de a imbina diferite culturi si patrimoniu culinar din intreaga lume. Ne-am oprit in Romania si am descoperit o cultura bogata in traditie si dorinta de a o transmite mai departe. “Borcan” invita publicul sa devina oaspetele acestei experiente. Lasati-va ghidat de amintirile si simturile voastre pentru a descoperi acest spectacol interactiv si culinar care va invita sa gustați intalnirea dintre cele două culturi. Veniti si bucurati-va de un spectacol diferit unde obiectele si legumele intra in scena.

Un atelier de pinhole

In epoca digitala, fotografia cu pinhole ofera o abordare complet diferita fata de fotografie. Cu acest proces, este imposibil sa fotografiem in tip “rafala”. Nu ne oprim, nu tintim, nu mai tragem. Suntem la distanta, atenti la lumina fiecarui moment. Aceasta tehnica ne permite, de asemenea, sa luam in considerare momentele ” inainte si dupa” gestul fotografic. Rabdarea de a lua in considerare ceea ce constituie locul, locul ales; decideti cu privire la pozitia dvs., situatia dvs. si ajustati tinta dvs. interioara. Perioadele lungi de expunere, le folosim pentru a construi relatii, a crea spatii pentru dialog si pentru a impartasi experiente. Elogiul incetinirii; timpul gandirii si al reflectiei.

El intra de patru ori pentru ca revine. Revine pentru ca este o fantoma. El recreeaza calea unei prezente fara a reveni pe acelasi drum. El urmarește. El este negativul absentului. Are tenul perlat de schelete. El este in Hamlet, asa cum ar fi intr-un catun. El este pierdut in sine precum intr-un loc oarecare. El crede ca iti descrie abstractiile, pe care le imagineaza precum o amprenta albastra, si in final ti se livreaza tie. Citeste piesa fara text. El uita. El intruchipeaza totusi. Are doar cateva secunde inainte de a se anihila. El coase, tese, musca. El observa cum culorile lumii se indreapta spre lila si apoi se extirpeaza din lume inainte ca florile sa se ofileasca. El este un subiect universal. Isi trage propriile corzi. El este fiul lui …. afiliat la …. steril si pueril in fata reflectiei sale. El este acolo undeva in el insusi. Va cadea, dar cat de departe de moartea lui? Nu stie nimic despre asta. E intuneric. Vrea sa aprinda lumina, dar lumina nu vrea sa-l lumineze. Are ochii tai. El ar dori corpul tau, miscarea lui. Vrea sa se impregneze in privirea ta. El pleaca insa fara sa iti fi promis ca va fi permanent. Te lasa. El locuieste in tine. El atarna de un fir astazi, intepenit ca o lenjerie. El invie. Te imbie. Te atrage. El, esti tu in prezent; nemiscat; ascultand acest ordin. Vino. Numara pana la cinci. Iese.

Pe timpul sederii mele la Free, vreau sa lucrez la tehnica Cianotip in fotografie, prin care se care poate imprima o imagine pe orice mediu absorbant, cum ar fi hartia, dar si tesatura sau lemnul. Acest proces rezulta numai din expunerea la lumina soarelui si apoi este fixat prin spalarea cu apa, precum plantele care au nevoie de lumina pentru fotosinteza lor si apa pentru a se dezvolta. Voi asocia aceasta lucrare cu scrierea, poezii romanesti vechi pe care le voi deturna si ma vor inspira din povesti si legende romanesti. Rezultatul final al acestei experiente ar trebui sa ia forma unei instalatii cu amprente pe tesaturi sau alte materiale recuperate din imprejurimile Fabricii FREE.

In cautarea obiectului pierdut

Obsedata de teme precum realitatea, adevarul si absolutul; ea face un studiu autodidact in disciplinele care o fascineaza, cum ar fi filozofia, psihologia, sociologia si natura artei, sintetizand in imagini intrebarile ei si interpretarea ei asupra lumii. Creativa si spontana, cu telefonul sau inteligent, Claudia, intuitiva, insceneaza jocuri cu forme, culori, simboluri, ritm si miscare pentru a le da sens, precum ntei poeme in imagini. Lucrarea finalizata este compusul indivizibil al a trei elemente: imagini, extrase audio selectate in timpul studiilor sale si titluri care se refera la lecturile sale anterioare. Filme sale extra scurte, excentrice si disponibile pe retelele sociale, ii confera acum vizibilitate si recunoastere in lumea artistica si i-au permis sa creeze noi relatii in Franta dar si in afara ei. Durata – 45 minute

Compare

pulvinar ante. id elit. velit, commodo venenatis fringilla Curabitur Praesent

Enter your keyword