Departe de comutarea radicală a sistemelor de gîndire la care asistăm în ultimii ani, în cadrul căreia ceea ce este sofisticat în gîndirea umană se pierde în favoarea eficacității algoritmului … în afara constrîngerilor ideologice, estetice și politice …FREE ! O « fabrică » novatoare prin faptul că pune în centru ființa umană; în acest sens re-evoluționeaza; în sensul că inovează pentru și cu societatea civilă; aduce o altă privire, o altă reflecție, un alt dialog, dintre cele mai bogate și mai constructive pentru toți. Un furnicar traversat și investit de artiști și cercetători care își oferă cunoștințele și imaginația pentru a permite accesul la o diversitate culturală, o deschidere spre cei mai tineri … toate acestea respectînd mediul înconjurător! Un mijloc interactiv, veritabilă prelungire a gîndirii, care favorizează transmiterea de practici și reflexe bune în materie de artă, cultură, educație, ecologie și conștiință civică.
Situat în Transilvania, Tălmaciu este o fostă graniță a județului Sibiu. La răscrucea drumurilor Europei, acest oraș de 7000 de locuitori evoluează între tradiție și modernitate, traversat de DN7 / E81 (drum european / axă principală spre București), la 18 km de Sibiu. Cireașa de pe tort, tălmaci înseamnă «interpret» … Nu a fost nevoie de mai mult pentru a-l decreta locul ideal pentru FREE !
Cu atît mai mult cu cît este vorba de a co-construi « fabrica » într-o filatură centenară, în acest oraș de numele căruia se leagă textilele. Am ajuns la Românofir prin intermediul fotografului Louis Guermond. Pasionat de artă și cultură, consilier municipal, patronul fabricii, domnul Constantin Mihai Lotrean, este angajat în diverse proiecte sociale și culturale, cum ar fi crearea unui muzeu al industriei firului sau o cantină pentru oameni săraci. Fabrica Re-evoluție/ FREE / Franța România Europa Împreună va instala din 1 iunie în 14 iulie 2019 la Tălmaciu, în inima fabricii de textile Românofir, și în coproducție cu aceasta, sub patronajul domnilor George Banu și Silviu Purcărete, în cadrul sezonului Franța-România 2019. Un proiect experimental,o uzină ale cărei spații hibride permit intersectarea genurilor și disciplinelor, într-o filatură încă în activitate, purtătoare a unei puternice memorii muncitorești. Activitățile vor avea loc atît în interior (la Moară / în Teatru / în Foaier / la Cafeneaua Flori ) cît și în exterior (pe Terenul Circului / în Pasaj/ în Piața Timpului / în Piața de Sticlă / pe Peluza Dispensarului / lîngă sau în Rîu / pe Terenul de Fotbal et lîngă sau în Piscină) în incinta Românofir, dar și în restul orașului. C(reăm) R(e-încîntăm) E(moționăm) D(ăruim) E(ntuziasmăm) M(ișcăm) și F(ermecăm) A(dunăm) C(olaborăm) E(laborăm) M(ontăm) împreună, în locul în care lumile se îndreaptă spre ..
Veniti din Franța, România, Europa sau de pe alte continente, aproximativ o sută de artiști cunoscuți, necunoscuți, recunoscuți, nerecunoscuți, din toate domeniile de expresie, însoțiți de muncitori, cercetători și antreprenori ai viului, se vor aduna pe 1 iunie la Tălmaciu (Sibiu), în Transilvania, pentru a pregăti deschiderea FREE întregii lumi, din 21 iunie în 14 iulie 2019, dată care va marca sfîrșitul sezonului FranțaRomânia și Inaugurarea oficială a FREE. Toți au răspuns apelului de a CREDE în co-construirea acestei platforme europene de cercetare și creație transdisciplinară și de a FACE, pentru ca mai mult ca oricînd, practicile să se intersecteze, cunoștințele să se transmită și să (re-)construim împreună un spațiu francofon.
Această prefigurare are ca soclu angajementul și voluntarismul, adeziunea la valorile FREE, la o viziune a unei Europe «cetățenești și creative» și dorința comună de a construi ceva inedit și durabil plecînd de la ceea ce există.

Compare

sit eget Donec nec libero at nunc elit. quis, neque.

Enter your keyword