Fondată și condusă de Laurent Schuh, actor, regizor și director artistic, și de Nathalie Saïdi, Compania «Les Arts Et Mouvants, à l’endroit des mondes allant vers…» este o asociație de producție, creație, mediere culturală, transmitere și sensibilizare artistică, axată în principal pe arta spectacolului și crearea de evenimente în care se regăsesc toate formele actuale de artă și expresie Domeniile sale de intervenție sunt așadar variate, dar se structurează în jurul a trei principii fundamentale: creație, transmitere și participare. Aceste principii se îmbină în mod sensibil și ludic, generând legături pluriculturale și intergeneraționale.. Preocuparea principală este aceea de a explora și “crea împreună”. Caracterul deschis și căutarea permanentă pentru a reuni identități multiple, a depăși frontierele lingvistice și a reuni diverse “familii artistice” conferă asociației un caracter unic… Laurent Schuh și Nathalie Saïdi au realizat deja astfel de experimentări artistice.

Într-o perspectivă pluridisciplinară deschisă înspre toate formele de artă și cultură (teatru, circ, dans, cântec, artă plastică, imagine, știință și filosofie), «Les Arts Et Mouvants» dezvoltă de mai bine de 10 ani, atât în Franța cât și în străinătate, proiecte proteiforme ce îmbină armonios știința și imaginația. Explorând tema frontierelor, a spațiilor de aici și de acolo, a zonelor publice și private sub forma unei perpetue călătorii între sfera intimă și cea colectivă, producțiile lor sunt articulate în jurul a trei axe ce dau naștere unor programe «generaliste», dar în același timp autonome și interdependente: Teatru și Scene / Întâlniri Tematice / Evenimente colective. Cu sediul în zona pariziană (Île-de-France), membrii companiei călătoresc pe întreg teritoriul Franței, în Europa și în lume. Este important pentru ei și își doresc să coopereze cu localnicii și cu diversele autorități.
În acest spirit, asociația «Les Arts Et Mouvants» reunește lideri de proiecte capabili să își afirme singularitatea practicilor lor artistice, dar fiind în același timp deschiși la provocări, întrebări și colaborări cu alte forme artistice, alte domenii și alte tipuri de experiențe. Colaborarea fidelă cu regizorul și creatorul Silviu Purcărete, cât și numeroasele experiențe și creații de teatru sau festival pe care le realizează împreună, atestă legăturile puternice pe care le întrețin cu România. Nu de mult, în luna mai 2018, au prezentat un spectacol în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare din Craiova. Astfel s-a dezvoltat in mod firesc si proiectul» « Génération Hamlet Project » a cărui prefigurare va avea loc în cadrul (Fabricii Re-Evoluție / Franța România Europa Împreună ( la Fabrique RE-Evolution / FREE / France-RoumanieEurope-Ensemble) Proiectul a obținut labelul și co-finanțarea din partea Sezonului Franța-România 2019.

LITANA SOLEDAD

(Nathalie SAÏDI)

Co-director artistic

Telefon : +33 620 385 472

prod@lesartsetmouvants.com

Pasionată de aventura creației, Litana Soledad (Nathalie Saïdi în acte) are norocul să colaboreze și să exploreze universuri artistice unice și eclectice. Avînd o viziune deschisă asupra lumii spectacolului, ea contribuie la diverse forme de creație (teatru, dans, muzică, circ, imagine, teatru de păpuși), dar și hip-hop (Régis Obadia, Isira Makuloluwe) și multimedia (Philippe Combes, Bagheera Poulin, Karelle Prugnaud, Le Sixièmétage), pentru care are o afecțiune specială.

Coordonează artistic spectacolele (+ filmele, expozițiile etc.) lui Karine Saporta, dintre care putem aminti: « Frumoaso, din pădurea adormită (înroșită de lacrimi) » (2000), « Garajul (eseu despre misticismul rock) », « Dansuri de mobilat (Omagiu lui Eric Satie) » (2001), « Cearșafuri roșii, păr negru – Tur de muzică de Karine Saporta (versuri : KS muzică: Jean-Marie Senia)» (2003),… pentru CCN din Caen Normandia de Jos, unde lucrează din 2000 în 2005 ca și secretar general, iar mai apoi ca director adjunct (sub conducerea lui Karina Saporta pînă în 2004).

Datorită interesul său pentru noile tehnologii (face parte dintre membrii fondatori ai « RAN – Rețeaua de Arte Numerice » creată în 2007 de către CDA din Enghien), colaborează cu:

– artista plastică Orlan, alături de creatorii Miguel Chevalier și MAA Berriet în 2003 pentru « Războinicii brumei » de Karine Saporta

– Andrea Davidson pentru «D’Anna Chronique… Pavlova Moi» și «Annaphoriques» în cadrul Forumului de Dans din 2006, « Cîinele BICN » și « T.O.D » în 2007, de și cu Anna Ventura

– MAA Berriet pentru «Sînge Alb» de Laurence Levasseur în regia lui Denis Lavalou, creat la Chaillot în 2011

– Gilles Boustani AnimaViva pentru «Ciclul nopților, pentru că totul moare în seara aceasta ca să trăiască din nou mîine » imaginat de Violaine de Carné și Laurent Schuh, în regia lui Lionel Parlier în 2009

Toate aceste spectacole au fost produse de către Nathalie Saïdi pentru CCNBN, compania La Ventura, compania Lûlistan și Les Arts et Mouvants.

Din momentul întîlnirii decisive cu Laurent Schuh în 2007 și pînă în prezent, o complicitate și o viziune pe care o împărtășește cu acesta îi permit să-l acompanieze, în special în calitate de consilier artistic și producător, în creațiile și evenimentele realizate pentru Les Arts et Mouvants, companie în locul în care lumile se îndreptă spre : mai bine de 30 în 11 ani!

Datorită pasiunii pe care o are pentru imagine, în 1989-90, realizează reportaje de sport adaptat persoanelor handicapate pentru canalul de televiziune La Cinq (pentru care colaborează de asemenea cu Gilles Bornstein, redactor șef al telejurnalului de noapte « Fix ora 12 »). Co-produce cu France 2, France 3 și Arte un număr considerabil de înregistrări video ale spectacolelor lui Karine Saporta pentru CCN din Caen, Normandia de Jos, între 2000 și 2004. Din 2007, Litana realizează toate înregistrările video ale spectacolelor și evenimentelor create de compania Les Arts et Mouvants. Ea semnează și majoritatea creațiilor vizuale pentru aceasta. Participă de asemenea la editarea de cărți, cum ar fi Sînge alb, de Laurence Levasseur, pentru care e co-editor cu societatea Artpassionata și Mîine nu poate să aștepte de Laurent Schuh, pentru care scrie prefața – Vector Hugo 2017 – și realizează paginile de copertă (fotografie).

O viață de acompaniament marcată de întîlniri cu 3 monștri sacri ai lumii spectacolului:

– în 2005 cu Carlotta Ikéda: acompaniament artistic și producție a soloului scris pentru și interpretat de către dansatoarea coregraf Anna Ventura « YOULEI NO KOTOBA / corp de cretă », pentru compania La Ventura; cu această ocazie asistă pentru prima dată la o veritabilă transmitere între marea maestră de buto și unul dintre primii săi discipoli în 2009 cu Silviu Purcarete pentru care, împreună cu Laurent Schuh, a generat o producțieinternațională (5 țări) pentru un excepțional « Regele moare » de Ionescu (după spusele lui Marie-France Ionesco, și ea o întîlnire de neuitat), creată în 2010 cu sprijinul Institutului Cultural Român (programul Cantemir)

– în 2017 cu Gabriel Garran, mare om de teatru și actor major al descentralizării, dar și un imens poet (un gînd pentru complicii săi dintotdeauna Armand Gatti și Jack Ralite care ne-au părăsit anul acesta) unde asistă la o transmitere (a doua), ce are loc prin intermediul volumului de poezie FILIATION apărut în iulie 2017, pe care Laurent Schuh și l-a apropriat pentru creația sa eponimă în 2018

Litana Soledad semnează alături de Laurent Schuh montajul de texte, conceptul și direcția artistică a spectacolelor « Emil et Un Cioran » (pentru centenarul din 2011) și « Moi, Emil et Cioran, Joyeux inconvéniant à celui qui voyait dans la nuit » performance care va avea loc la Paris în data de 8 aprilie 2019 în cadrul proiectului « Generatia Hamlet Project », labelizat și co-finanțat de către Sezonul Franța-România 2019, în parteneriat cu ICR Paris.

Tot în acest cadru, Litana Soledad este actualmente și:

– coordonator artistic pentru « Nu mă uita, Autopsia unei fantome », spectacol creat în 12,13 și 14 iulie 2019 la Teatrul Național din Craiova, pe care îl co-produce cu TNC pentru compania Les Arts et Mouvantsco

– inițiator și co-director artistic al Fabricii Re-Evoluție / FREE / Franța România Europa Împreună, platformă europeană de cercetare și creație transdisciplinară care va fi deschisă publicului din 21 iunie în 14 iulie 2019 la filatura Românofir și în orașul Tălmaciu.

LAURENT SCHUH

Actor, Regizor
Director artistic
Pedagog
Director de campanie / Vecteur Hugo
Poezicien
Tel / +33 660 885 305
contact@lesartsetmouvants.com
Facebook : Lo Schuh

Laurent Schuh s-a născut la Lyon, din părinți cu origini alzaciene, române și armeniene. Cîștigător al premiului întîi la Conservatorul național, fost elev al lui Antoine Vitez la Teatrul Național Chaillot, primul său rol este Werther, de Gothe, întro regizare semnată Jacqueline Dunoyer. De atunci, în Franţța și Europa, între centre dramatice, teatre naționale și scene independente, Laurent Schuh lucrează sub direcția, printre alții, a lui: Antoine Vitez, Jean-Marie Winling, Jean-Paul Roussillon, Philippe Adrien, Jean-Claude Grumberg, Jorge Lavelli, Jacques Weber, Gabor Tompa, Anne Delbée, Raphaël Djaim, Gilles Chavassieux, Philippe Ponty, Pierre-Stéphan Montagnier, Caroline Girard, Grégoire Ingold, Philippe Lanton, Laurence Andreini, Serge Noyelle, Lionel Parlier, Marc Moreigne, Bagheera Poulin, Silviu Purcărete. A participat de asemenea, ca și actor și scenarist la aproximativ 30 de filme, în diverse țări, atît pentru cinema cît și pentru televiziune, avîndu-i ca parteneri pe Patrice Leconte, Andrzej Zulawski, Pol Cruchten, Serge Moati, Jérôme DiamantBerger, Hervé Nisic, Roger Kahane, Philippe Condroyer, Sarah Ben, Elisabeth Lagercrantz, Dominique Dattola, Gilles le Mao, Michel Deville, Jo Daguerre, Vladimir Liftschutz, Jean-Baptiste Bonnet, Kostas Samaras, Jérémie Baré, Gilbert Glogowski, Dorian Chenal, Jelena Remetin, Bob Kohn etc. Laurent Schuh este creator și director artistic al companiei Les arts et mouvants , fondată pe trei principii: « Creaţție / Transmitere / Participare ». Compania o are drept co-director pe Litana Soledad și activitatea ei se dezvoltă atît în Franța cît și internațional: www.lesartsetmouvants.com/actualites
Actor, Regizor Director artistic Pedagog Director de campanie / Vecteur Hugo Poezicien

Tel / +33 660 885 305 contact@lesartsetmouvants.com Facebook : Lo Schuh

Colaborează, de mai bine de 15 ani, cu regizorul internaţțional Silviu Purcărete, la creațiile lui teatrale și cinematografice, în mai bine de 15 țări din Europa și din lume. A regizat Ella ou l’Over Dream de Archeternbirsh , Omul care rîde , de Victor Hugo, Posturi ș i Imposturi , după Molière, Hamlet comme bac(H) , după Shakespeare, Emil et Un Cioran , Autopsia unei fantome , F.i.l.i.a.t.i.o.n , de Gabriel Garran, Anarhie Regal ă, după Cocteau, H.L.M Project și, în curînd, Nu mă uita !, după Hamlet , la Teatrul Național din Tîrgu-Mureș, actualmente în producție. Ca și director artistic creează numeroase proiecte și întîlniri pluridisciplinaire cum ar fi: Le XXI ° Cycle , Les Rendez – Fous du Roi Ren é , Les Nouvelles Et Toiles du Litt’Oral , Les Rendez – Vous Z rien à voir avec le X , Vid é o Vox Volume , AbracadaVra Le Grand Vivant, S exe au Colloque at Six O’Clock , Po ezia Î nainte , Liber & Vous / Des Livres & Nous … Ca și actor participă actualmente la spectacolul Mîine nu poate s ă a ș tepte și va juca î n curînd rolul principal în filmul Mizantropul , primul lung metraj al lui Jean-Baptiste Pok, inspirat liber de personajul lui Molière.

Laurent Schuh este de asemenea directorul Academiei A.D.N. / Art Dramatical Nomad Academy, prin intermediul căreia conduce diverse workshopuri și ţține cursuri magistrale. Din 26 februarie 2016 este numit de către Victor Hugo director de campanie și purtător de cuvînt pentru VECTOR HUGO 2017-2022 https://vecteurhugo2017.wordpress.com/ !
Îl regăsim pe Laurent Schuh cîntînd cu grupul Barde Rrom Antique Emil & Un Visage / Poezici din o mie ș i unu de maluri sau cu grupul de jazz rock șaman psihedelic R.A.D.I.C.A.L . De 20 de ani încoace, construiește legături puternice cu România, actualmente creînd aici proiecte labelizate Saison France Roumanie 2019 , printre care, în cadrul programului GENERA Ț IA HAMLET PROJECT, Nu mă uita, autopsia une fantome la Teatrul Național din Tîrgu Mureș (mai face parte din program Moi, Emil et Un Cioran , jucat la Paris) și FABRICA RE – EVOLUȚIE / FREE / Franța România Europa Împreuna, ce se va deschide la Talmaciu (Sibiu) in iunie 2019…!

Compare

id, commodo mattis libero porta. venenatis ut Lorem efficitur. Aenean vulputate,

Enter your keyword